VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Rente daalt, maar wij blijven sparen

Geplaatst op: 25-10-2019, 16:54:37

Verbolgen spaarders rollebolden gisteren traditioneel op social media over elkaar nadat ABN Amro een nieuwe verlaging van de spaarrente aankondigde. Vanaf 1 november is die 0,01 procent. Maar alle beschuldigingen van diefstal en beloftes om spaargeld nu daadwerkelijke van de bank te halen ten spijt, lijkt de kans klein dat consumenten daadwerkelijk gaan stoppen met sparen.

Dat gebeurde immers nog nooit sinds de ECB in juli 2012 banken geen rente meer ging betalen voor het parkeren van overtallig spaargeld bij de centrale bank in Frankfurt. De spaarrente zakte nadien langzaam omlaag, helemaal toen de ECB deze depositorente met -0,1 procent negatief maakte.

Toen de ECB-rente in 2012 naar nul zakte en de spaarrente bij Rabobank, ABN Amro en ING nog zo’n 2,5 procent was, stond er 266.052 miljard euro aan vrij opneembaar particulier spaargeld bij Nederlandse banken. Dat blijkt uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB). Hierin is tegelijk te zien dat met dalen van de spaarrente, de berg spaargeld maar bleef doorgroeien.

Zeven jaar later staat de ECB-rente op -0,5 procent en keren ABN Amro, ING en Rabobank met 0,01 tot 0,03 procent zo goed als geen spaarrente meer uit. Maar ondertussen hebben Nederlandse spaarders met 314.542 miljard euro nog nooit zó veel centjes opzijgezet als nu.

Overstappen naar bijvoorbeeld beleggen doen maar weinig spaarders. Het hele jaar blijft het aantal particuliere beleggers gelijk, zo meldt ING in de wekelijkse beleggingsbarometer in deze krant. Voor iedere aspirant-aandeelhouder die instapt, verlaat een ander de beurs om te cashen of uit angst voor instortende markten.

Peanuts

ABN Amro zelf schiet op papier overigens weinig op met het verlagen van de spaarrente. Een renteverlaging met 0,01 procent levert met 93,5 miljard euro aan particulier spaargeld een jaarlijkse besparing van 9,35 miljoen euro op. „Dat is peanuts op een netto jaarwinst van 2,3 miljard”, stelt Harald Benink, hoogleraar Banking & Finance aan Tilburg University.

Mogelijk is de renteverlaging van ABN Amro bedoeld om de hypotheekrente verder te verlagen. Op een 10-jaar rentevaste hypotheek met NHG vraagt de bank nu 1,79 procent rente. Dat was in 2012 nog zo’n 5 procent.

Bron: bijdrage van Ruben Eg van 25 oktober 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina